کلاس ویولن

ویولن جزو سازهای نسبتا دشوار برای یادگیری است. چرا که مکان نت‌ها روی آن دقیق مشخص نیست و اصطلاحا fretless یا بدون پرده‌بندی می‌باشد. لذا نوازنده بایستی با گوشِ قوی خود نت‌ها را به درستی شناسایی کرده و بنوازد. ویولن کوچک‌ترین و محبوب‌ترین عضو خانواده‌ی سازهای زهی-آرشه‌ای است که شامل 4 ساز ویولن، ویولا (ویولن آلتو)، ویولن سل و کنترباس می‌باشد. این سازها به ترتیب در منطقه زیر، میانی و بم صدا می‌دهند. پیدایش ویولن در ایتالیا و به قرن 16 میلادی باز می‌گردد و امروز این ساز 500 ساله یکی از شناخته شده‌ترین و پرطرفردارترین سازها در جهان است. این ساز برای نواختن روی شانه چپ قرار می‌گیرد و با آرشه که در دست راست نوازنده است نواخته می‌‌شود.  کوک سیم‌های ویولن از زیر به بم (پایین به بالا) به ترتیب عبارتند از: می‌ (سیم اول)، لا (سیم دوم)، ر (سیم سوم)، سل (سیم چهارم).

نقش اين ساز چه در اركسترها، به صورت گروه‌نوازی و چه بصورت تک‌نوازی پر رنگ است و بيشترين نقش را در اركستر بر عهده دارد.

اولین ویولن‌ها برای موسیقی پاپ و رقص استفاده می‌شدند. اما در قرن 17 کم کم این ساز پای خود را به ارکستر مجلسی باز کرد.

از معروف ترین نوازندگان و آهنگسازان این ساز می‌توان به آنتونیو ویوالدی و نیکولو پاگانینی ایتالیایی اشاره کرد.

سازهای زهی

سبک های ویولن همراه با مثال

این ساز در دو سبک کلاسیک و ایرانی تدریس می‌شود که هردوی آنها را می‌توانید در آموزشگاه آوای مهر فرا بگیرید. سبک کلاسیک اصولی ترین سبک برای یادگیری هر نوع ساز می باشد. برای نوازندگی در سبک ایرانی، آشنایی با دستگاه های ایرانی و لهجه نوازندگی ایرانی بسیار مهم است. البته سبک های دیگری هم برای نوازندگی ویولن وجود دارند مثل سبک پاپ که در ترانه های پاپ (رایج) ایرانی و خارجی می توان شنید. یا سبک new age که در موسیقی های «یانی» بارز هستند. سبک های معاصر مثل پاپ و نیو ایج، معمولا تکنیک های پیچیده ای در نوازندگی ندارند و ساده تر هستند، اما احساس نوازنده در نوازندگی بسیار مهم است. در اینجا نمونه هایی از هر سبک می آوریم تا تفاوت دو سبک را بهتر متوجه شوید.

نمونه موسیقی ویولن کلاسیک: رقص مجار شماره 5 اثر یوهانس برامس
نمونه ویولن ایرانی: مجنون اثر بیژن مرتضوی
نمونه ویولن سبک پاپ: Lindsey Stirling – Hallelujah
نمونه ویولن سبک new age: یانی – Within Attraction
کلاس ویالن در مشهد

نکات خرید و انتخاب ویولن

  1. به جای ویولن نو، می‌توانید یک ویولن دست دوم سالم تهیه نمایید. چرا که ویولن اگر سالم باشد، قدیمی ترش بهتر است.
  2. اندازه‌ی ویولن‌ها متفاوت است، برای افراد بالاتر از 9 سال ویولن‌های با سایز 4/4 که به آنها Full Size گفته می‌شود، مناسب هستند و برای سنین پایین‌تر ویالن‌های 3 چهارم.
  3. هنگام خرید ویولن به لوازم جانبی موردنیاز یادگیری توجه کنید.
  4. بدنه‌ی ویولن نباید ترک یا آسیب دیدگی داشته باشد.
  5. لبه های کناری ساز باید از طرف بالا و پایین بیرون نزده باشند.
  6. دسته ساز باید صاف و بدون انحنا باشد.
  7. به ارتفاع سیم ها از دسته توجه داشته باشید که زیاد یا کم نباشد.
  8. گوشی‌های ساز بایستی براحتی قابل چرخش باشند.
  9. بهتر است جنس چوب ویالن، از افرا، صنوبر، آبنوس، بید و بلسان بنفش باشد.
کلاس ویالن در مشهد

یادگیری ویولن چقدر طول می کشد؟

یک پرسش رایج علاقمندان به ساز ویالن این است که چقدر زمان می برد تا این ساز را فرا بگیرم و آیا برای سن من دیر نشده؟

در پاسخ به سوال دوم باید بگوییم که هیچ زمان برای یادگیری سازی دیر نیست، فقط هرچه سن شما بیشتر باشد، طبعا به تکرار و تمرین بیشتری نیاز دارید. سنین طلایی برای یادگیری موسیقی بین 6 تا 18 سال است. اما در مورد سوال اول، دقیق نمی توان گفت که یادگیری ویولن چقدر طول می کشد. چون به عواملی مثل استعداد، میزان تمرین روزانه، سن و استاد شما بستگی دارد. تنها چیزی که می توان گفت این است که آموختن این ساز نیاز به وقت و برنامه ریزی دارد. اگر وقت لازم (حدود 1 ساعت در روز) را ندارید، آنقدر کند پیش می روید که شاید از یادگیری ویالن حوصله تان سر برود. چون ابتدای یادگیری، شما یک الی دو ترم تنها یاد میگیرید چطور آرشه بکشید و یک صدای سالم از ساز در بیاورید.

ما در خانه آوای مهر بر این باوریم که هم­نوازی هنرجویان، در فرایند آموزش موسیقی بسیار مهم است. با همین هدف، آموزشگاه در زمان های برنامه ریزی شده، فرصت اجرا در جمع و هم نوازی را در اختیار هنرجویان قرار می دهد تا تجربه نواختن در گروه و روی صحنه را کسب نموده و مسیر نوازنده حرفه ای شدن را بدرستی طی کنند.

سن مناسب شروع یادگیری موسیقی برای کودکان

نکاتی برای تمرین ویولن

  • تمرین روزانه‌ی خود را به یک عادت روزانه بچسبانید. مثلا قبل از ناهار خوردن. اینطوری تمرین را پشت گوش نمی‌اندازید و برای شما تبدیل به عادت می‌شود.
  • حتما قبل از تمرین ساز خود را با اپلیکیشن کوک کنید.
  • مرتب باشید. برگه‌های نت، کتاب‌ها و وسایل نوازندگی خود را منظم نگه دارید. همچنین بهتر است از مداد برای نوشتن نکات یا شماره انگشتان روی نت‌ها و از ماژیک هایلایتر برای جلب توجهتان به نت‌های حساس استفاده کنید.
  • از یک پایه نت (پوپیتر) هنگام تمرین استفاده کنید. این موضوع نه تنها باعث می‌شود تا راحت‌تر به نوازندگی بپردازید، بلکه به نحوه ایستادن شما نیز کمک می‌کند.
  • شاید این موضوع را ساده بگیرید، اما در دراز مدت، عدم توجه به آمادگی جسمانی، می‌تواند صدمات غیرقابل جبرانی به شما بزند. پس حتما قبل از هر تمرین، کمی بدن خود را گرم کنید. انجام حرکات کششی قبل از نوازندگی، از آسیب‌دیدگی جلوگیری می‌کند.
تمرینات آمادگی جسمانی قبل از نوازندگی
تمرینات آمادگی جسمانی قبل از نوازندگی
  • به قطعه‌ی تمرین خود یک نگاه کلی بیاندازید و بخش‌های مختلف آن و الگوهای تکرارشونده را شناسایی و دسته‌بندی کنید. هر بخش را بارها تمرین کنید تا روی آن مسلط شوید.
  • از مترونوم استفاده کنید. مترونوم وسیله (یا امروزه اپلیکیشنی) است که شما را در حفظ سرعت اجرای یک قطعه، با پخش صدای ضربات عدد میزان راهنمایی می‌کند.
  • نحوه‌ی کار با آن را از استاد خود فرا بگیرید و سعی کنید سرعت تمرینات خود را از کمترین حالت شروع کرده و بتدریج ذره ذره آن را زیاد کنید.
  • به استیل خود دقت کنید و صحت آن را با مربی خود چک کنید. نوع ایستادن شما باید صاف باشد مثل یک درخت استوار. و ساز را طوری در دست بگیرید که انگار بخشی از شماست نه وسیله‌ای جدا از بدن. هنگام نواختن، هیچ‌گونه فشاری در عضلات یا بدن نباید احساس شود. نوازندگی باید در ریلکسی کامل ذهن و بدن انجام شود.
نحوه گرفتن ویولن
نحوه صحیح گرفتن ویالن

اگر به دنبال یک آموزشگاه موسیقی در مشهد هستید که بصورت اصولی از سن کودکی این هنر را با بهترین اساتید آموزش دهد، با خانه آوای مهر تماس بگیرید و از مشاوره کارشناسان ما استفاده نمایید.