نکات لازم برای یادگیری سنتور

همه آنچه قبل از یادگیری سنتور باید بدانید. سنتور یکی از خوش‌صداترین و قدیمی‌ترین سازهای ایرانی است که جزو سازهای زهی زخمه‌ای می‌باشد. نواختن این ساز با دو چوب نازک به نام مضراب، انجام می‌شود. به سر مضراب‌ها معمولا نمد می‌چسبانند تا صدا نرم‌تر و لطیف‌تر شود. نواختن این ساز نیاز به تمرکز و دقت بالایی دارد چرا که دست شما دقیقا باید روی سیم هدف فرود بیاید. در ادامه با یادگیری و آموزش سنتور بیشتر آشنا می‌شویم.

یادگیری سنتور مشهد
کلاس سنتور در مشهد
آشنایی کامل با ساز سنتور

آموزش سنتور

اولین قدم در یادگیری هر ساز، آشنایی کامل با ساختار آن و نحوه‌ی تولید صداست. برای این منظور پیشنهاد می‌کنیم مقاله‌ی آشنایی با سنتور را مطالعه نمایید. پس از آن، نحوه‌ی قرار گرفتن و نشستن پشت ساز بسیار مهم است. اینکه زوایای نشستن و ضربه زدن دستان شما صحیح باشد، مواردی هستند که باید با مربی خود چک کنید. نشستن شما بایستی کاملا صاف باشد و بدن شما در طبیعی ترین حالت ممکن، بدون هیچگونه فشاری باشد. مضراب ها باید در فاصله 10 تا 15 سانتی از سیم ها با سری متمایل به بالا در دستان شما باشند. اشتباهات در نوع قرار گرفتن پشت هر سازی، می تواند در بلندمدت به بدن شما آسیب بزند. پس این موضوع را جدی بگیرید.

در فرایند یادگیری سنتور، مانند سایر سازهای ایرانی، بایستی بتدریج با دستگاه‌های موسیقی ایرانی آشنا شوید و بتوانید آنها را همراه با گوشه‌هایشان با ساز اجرا نمایید. برای نواختن در دستگاه های مختلف نیز باید کوک سنتور را تغییر داد. سنتور از سازهایی است که کوک کردن آن نسبت به سایر سازها سخت و زمان بر است و از دغدغه های هنرجویان و نوازندگان سنتور است. زیاد بودن سیم های سنتور نیاز به صرف زمان و دقت برای کوک کردن دارند. فرایند کوک کردن که نیاز به آچار کوک و تیونر دارد را به مرور از استاد خود فرا خواهید گرفت. تیونر دستگاهی دیجیتال یا اپلیکیشنی است که با شنیدن صدا، فرکانس آن را به شما نمایش می دهد، و از این طریق می توانید صدای هر سیم را روی فرکانس درست آن با آچار کوک، تنظیم نمایید.

نوازنده‌ی ساز، قطعه چوب یا استخوان به دست دارد که به آن مضراب می گویند، آنرا مثل چکش روی سیم‌ها می‌کوبد و در همان حین با دست چپ روی سیم‌ها فشار می‌آورد و صدایی که دلخواه اوست بوجود می‌‌آورد.

بهترین کلاس سنتور مشهد
اجرای فصلی هنرجویان خانه آوای مهر

کلاس آموزش سنتور کودکان

آموزش سنتور به کودکان یک فرصت فوق‌العاده است که می‌تواند به آن‌ها امکان یادگیری یک ساز سنتی و همچنین توسعهٔ مهارت های هنری و شخصی را بدهد. این کلاس‌ها نقش بسزایی در پرورش استعدادها و ایجاد ارتباط مثبت با موسیقی برای کودکان دارند.

آموزش سنتور به کودکان به وسیلهٔ تمرینات مختلف که بر روی هماهنگی دست‌ها، چشمان، و انگشتان تأکید دارند، به تقویت مهارت های شناختی و هماهنگی آنان کمک می‌کند. این تمرینات نه تنها در یادگیری موسیقی بلکه در توسعهٔ کلی شخصیت کودکان تأثیرگذار است. همچنین کودکان با یادگیری ساز، امکان ابراز احساسات و افکار خود را در قالب موسیقی پیدا می‌کنند و این امر به عزت نفس و آرامش آنها در آینده کمک شایانی خواهد کرد.

ما در خانه آوای مهر برای فرزندان عزیزمان هر فصل اجراهای گروهی درنظر میگیریم تا هنرجویان عزیز در برابر خانواده هایشان به اجرای ساز خود بپردازند تا علاوه بر تقویت اعتماد به نفس، تجربه ی همکاری با دیگران بصورت گروه نوازی را بدست بیاورند و بتوانند از کودکی مهارت کارگروهی را در خود ایجاد نمایند.

تاثیر و مزایای موسیقی برای کودکان

یادگیری سنتور چقدر طول می کشد؟

میزان پیشرفت در نوازندگی هر ساز، به عوامل مختلفی مثل میزان تمرین شما، استعداد، استاد و میزان علاقه‌ی شما بستگی دارد. اما بصورت کلی بعد از حدود یک سال، می‌توانید چند قطعه‌ی ساده را بنوازید. طبعا حرفه‌ای شدن در این ساز در حدی که بتوانید قطعات پر سرعت و گروهی را بنوازید شاید بالای 3 سال زمان ببرد.

بدون نت خوانی و سلفژ می‌توان سنتور نواخت؟

در پاسخ باید گفت، متدهایی برای این روش آموزش وجود دارد، اما این روش‌ها آکادمیک نیستند و در دراز مدت کارامد نخواهند بود. پیشنهاد ما یادگیری اصولی سنتور با تکیه بر نت‌خوانی می‌باشد.

منابع یادگیری سنتور کدامند؟

رایج‌ترین متد آموزشی سنتور برگرفته از کتاب‌های «آموزش مقدماتی سنتورنوازی» از استاد فرامرز پایور و «شیوه سنتورنوازی» از استاد پشنگ کامکار می‌باشد. که اساتید ما نیز در خانه آوای مهر از این دو کتاب در تدریس بهره می‌برند.

برای یادگیری سنتور باید پیش زمینه موسیقی داشته باشم؟

خیر. با روش تدریس اساتید خانه آوای مهر، ذره ذره با مفاهیم مهم موسیقی در حین یادگیری ساز، آشنا می‌شوید.

یادگیری سنتور بصورت آنلاین در منزل ممکن است؟

در حال حاضر منابع زیادی بصورت آنلاین برای یادگیری سازهای مختلف وجود دارند. اگر چه این روش مزایایی مثل امکان یادگیری از اساتید بزرگ ساکن تهران، یا عدم نیاز به رفت و آمد را دارد، اما معایبی نیز دارد. مثل:

  • تسلط کمتر استاد روی شاگرد و اصلاح نواقص وی
  • مشکلات فنی ناشی از قطعی اینترنت و کیفیت تماس
  • امکان بروز حواس‌پرتی در محیط خانه
  • پخش شدن صدای سنتور استاد از گوشی که هیچگاه کیفیت صدای واقعی را ندارد

کلام آخر

یادگیری سنتور، یک سفر هیجان‌انگیز است که نیازمند تمرکز، تعهد، تمرین و توجه کامل به استاد دارد. این ساز جزو مهم‌ترین و خوش آهنگ‌ترین سازهای موسیقی سنتی ماست و شما را وارد دنیای پر نقش و نگار موسیقی ملی ما می‌کند.