آشنایی با انواع گیتار و سبک های نوازندگی با مثال

3 نوع گیتار داریم: اسپنیش (کلاسیک)، اکوستیک (سیم فلز) و الکتریک (برقی). با گیتار اکوستیک سبک های جز، راک و کانتری نواخته می شود و با گیتار الکتریک سبک های جز، راک و متال. اما با گیتار اسپنیش 3 سبک پرطرفدار که در کشورمان رایج هستند نواخته می شود به نام: کلاسیک، فلامنکو و پاپ. که در ادامه بیشتر با آنها آشنا خواهیم شد.

گیتار از جمله سازهای بسیار محبوب می‌باشد که در طول تاریخ دستخوش تغییرات زیادی، چه از حیث ظاهری و صدادهندگی و چه از نظر تکنیک‌های نوازندگی شده است. پیدایش این ساز به قرن 16 میلادی در اسپانیا باز می‌گردد.

اساسا صداهای موسیقی (از نظر زیر و بم بودن) روی گیتار به دو شکل ایجاد می شوند:

1. کوتاه یا بلند کردن طول سیم ها (با انگشت گذاری های ما)  

 2. تغییر ضخامت سیم ها (6 سیم وجود دارد که هریک از آنها بدلیل ضخامت خاصی که دارد فرکانس متفاوتی از صدا ایجاد می کند)

اجزای گیتار
آموزش گیتار در مشهد

انواع گیتار

اساسا گیتار بر دو نوع الکترونیکی و اکوستیکی موجود است. گیتار الکترونیکی خود دو نوع است: گیتار lead (ملقب به برقی) و گیتار base (ملقب به باس). گیتار آکوستیک نیز به دو نوع تقسیم می‌شود:

  1. گیتار کلاسیک (Spanish): این گیتار که رایج‌ترین نوع گیتار است، در سبک‌های کلاسیک، فلامنکو (موسیقی اصیل اسپانیایی) و پاپ استفاده می‌شود. 3 سیم این گیتار از جنس نایلون و سه سیم دیگر از جنس نخ ابریشم هستند که بر روی آنها روکش فلزی پیچیده شده است. برای به ارتعاش در آوردن سیم‌های این نوع گیتار معمولا از انگشتان دست استفاده می‌شود.
  2. گیتار سیم‌فلز (جَز): سیم‌های این گیتار تماما فلزی هستند و دسته‌ی باریک‌تری نسبت به گیتار کلاسیک دارد. برای به ارتعاش در آوردن سیم‌های این گیتار از پیک (مضراب) استفاده می‌شود. معمولا از این گیتار در سبک‌های جز، راک، پاپ و کانتری استفاده می‌شود. این گیتار حجم و طنین صوتی بیشتری نسبت به گیتار اسپنیش دارد.
انواع گیتار

راهنمای خرید گیتار

کسانی که برای اولین بار تصمیم به خرید گیتار دارند با این چالش روبرو هستند که چه نوع گیتاری انتخاب کنند. بسیار مهم است که در وهله اول بدانید که به کدام سبک از نوازندگی گیتار علاقمند هستید؟ (پاپ، راک، کلاسیک، فلامنکو یا جز). این آگاهی شما را در فراگیری موسیقی علاقمندتر و هدفمندتر می‌سازد و همچنین مشخص می‌کند چه سازی انتخاب کنید.

گیتار می‌تواند دست‌ساز باشد یا ماشینی. گیتارهای دست‌ساز معمولا از چوب و صدای بهتری برخوردارند و گران‌تر هستند. هنگام خرید هر نوع گیتاری باید به خصوصیات زیر توجه کنیم:

  1. هیچ‌گونه شکستگی یا ترکی در گیتار وجود نداشته باشد.
  2. محل‌های اتصال مثل محل اتصال خرک به بدنه را چک کنید تا درزی نداشته باشند.
  3. دسته‌ی گیتار کاملا صاف و بدون انحراف باشد.
  4. به فاصله‌ی سیم تا صفحه یا دسته‌ی گیتار (action) توجه کنید. اگر این فاصله زیاد باشد، نواختن گیتار مشکل و گاها دردناک می‌شود و اگر کم باشد گیتار گِز می‌کند.
  5. در گیتارِ خوش‌صدا، باس و تریبل کاملا متوازن هستند. بعضی گیتارها باس پر طنینی دارند و تریبل ضعیف. با نواختن سیم‌های 1-2-3 دقت کنید که صدای تریبل شفاف و خوبی دریافت کنید.
  6. در نهایت از یک نوازنده بخواهید تا با گیتارهایی که مدنظر دارید بنوازد تا بشنوید و صدای موردپسند خود را انتخاب کنید.

برای یادگیری گیتار بهتر است یک سری لوازم جانبی نیز تهیه کنید که عبارتند از:

  • پایه نت (پوپیتر) جهت نگه داشتن کتاب و نت‌ها
  • پایه گیتار جهت نگه داشتن گیتار در زمان‌های استراحت
  • کیف جهت حمل گیتار که خود بر دو نوع soft case (نرم) و hard case (سخت) می‌باشد که نوع دوم استحکام و قیمت بیشتری دارد
  • زیرپایی (مخصوص فراگیران سبک کلاسیک و فلامنکو)

در نهایت دقت کنید که گیتار خود را در مکان‌های بسیار گرم، بسیار سرد یا بسیار مرطوب قرار ندهید. همچنین از تکیه دادن گیتار به صندلی یا مکان‌های لغزنده خودداری کنید چرا که احتمالا افتادن آن زیاد است.

می‌توانید هر از گاهی چوب و سیم‌های گیتار خود را با پارچه‌ای نرم و نمناک تمیز کنید.

ما در آموزشگاه آوای مهر، آموزش گیتار را در 3 سبک کلاسیک، فلامنکو و پاپ به هنرجویان عزیز ارائه می‌دهیم.

اوایل یادگیری گیتار، نوک انگشتان شما درد خواهد گرفت و کم کم بدنتان با ضخیم کردن نوک انگشتان این مشکل را برطرف می‌کند! همچنین به خاطر داشته باشید اگر می‌خواهید نوازنده‌ی گیتار شوید، ناخن‌های انگشتان دست چپ شما باید کوتاه باشد.

سبک های گیتار

قبل از شروع به یادگیری گیتار بهتر است که با 3 سبک اصلی آموزش گیتار آشنا شوید.

سبک کلاسیک

این سبک کاملا وابسته به نت‌خوانی و سلفژ بوده و بسیار مناسب تکنوازی می‌باشد. نواختن ملودی‌های لطیف و ملایمِ بی‌کلام و آرپژ ارکان اصلی این سبک هستند.

یادگیری این سبک نیاز به تمرین و زمان زیادی دارد، پس قبل از شروع آن میزان زمان آزاد و صبر خود را بررسی کنید.

موسیقی مشهور خاطرات الحمرا اثر فرانسیسکو تارگا

سبک فلامنکو

یکی از قدیمی‌ترین سبک‌های نوازندگی گیتار فلامنکو می‌باشد که ریشه‌ی آن اسپانیاست. نواختن گیتار فلامنکو معمولا توام با رقص و آواز است و بسیار پر شور و حرارت می‌باشد. در اوایل شکل‌گیری این سبک، گیتار صرفا در خدمت رقص و آواز بود، اما رفته رفته از قرن دهم، نقش گیتار بعنوان عنصری مستقل پررنگ‌تر شد.

یادگیری این سبک نیز به تمرین و زمان زیادی احتیاج دارد، اما نسبت به سبک کلاسیک، این سبک شور و هیجان بیشتری دارد.

در ادامه قطعه زیبایی از آهنگساز فقید این سبک «خوان مارتین» را می شنویم.

سبک پاپ

این سبک برگرفته از popular به معنای مردمی است. صدای گیتاری که در ترانه‌های مختلفی که امروز در گوشی، ماشین یا هرجای دیگر می‌شنویم، اکثرا مربوط به همین سبک است و معمولا مردم از همین ترانه‌هاست که به یادگیری گیتار تمایل پیدا می‌کنند. ریتم نوازی و آکوردها در این سبک نقش محوری را دارند و معمولا این موسیقی با کلام و آواز است. در واقع کلام ساده و صمیمی از جنس زبان مردم، یکی از ویژگی‌های سبک پاپ می‌باشد. حتما در ترانه‌هایی مثل «بهت قول میدم» از محسن یگانه، متوجه نقش پررنگ و جذاب گیتار پاپ شده‌اید. برای نواختن گیتار در این سبک، علاوه بر انگشت، از پیک (مضراب) هم می‌توان بهره برد. صدایی که با پیک ایجاد می‌شود معمولا رسایی و بلندی بیشتری دارد و مناسب اجرا در فضاهای باز یا دورهمی‌هاست.

مزیت سبک پاپ سادگی و سرعت بالای یادگیری آن است. همچنین اگر علاقمند به خواندن باشید، گیتار می‌تواند همراه همیشگی شما در مکان‌های مختلف با ترانه‌های مختلف باشد. اما در کنار این مزایا، نبایستی اسیر سادگی این سبک شد و در جا زد. همواره با یادگیری مفاهیم مختلف موسیقی و همچنین افزودن تکنیک‌های مختلف (گاها از سبک فلامنکو) می‌توانید خود را نسبت به نوازندگان معمولی بی‌شمار سبک پاپ، متمایز کنید.

در انتها ترانه زیبای «رازقی» را بشنویم با صدای ابی و هنرنمایی یکی از بزرگترین اسطوره های ایرانی گیتار، آرمیک.

آموزش گیتار کودک

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *